Blog » Istoria tapetului

Prin definitie, tapetul este un material utilizat pentru decorarea interioara a peretilor, ce are imprimat pe el un model continuu sau repetitiv.

Primele atestari ale produsului, apar in secolele XV - XVI, fiind vorba de tapet pictat manual, in piese mari, in vremea Renasterii. Cei din elita sociala isi decorau astfel peretii pentru a marca evenimente importante din viata lor.

Era moderna a tapetului porneste dupa anul 1700, principalii producatori de tapet ai vremurilor fiind Franta si Anglia in vremea lui Hnric VIII. In vremea reginei Anne, dupa 1712, Anglia devine cel mai mare producator si exportator de tapet, exportand practic catre cei din clasa de elita si mijlocie a Europei acest tip de produs.

In 1785, Cristophe Oberkampf a inventat prima masina ce permitea imprimarea in culori a rolelor de tapet.

In 1799 Louis Nicolas Robert patenteaza masina ce permite producerea in role continue a tapetului, generand o revolutie in dezvoltarea designului acestui produs.

Dupa 1700 apar si piese de tapet pictate manual pe matase, provenind din China, piese extrem de scumpe, ce vor fi utilizate la decorarea palatelor princiare.

Dupa 1800 se dezvolta tendinta reproducerii de scene panoramice pe tapet, un exemplu edificator fiind "Sauvages de la Mer Pacifique", creata in 1804 de Jean Charvet.

In secolul 20 tapetul devine deja un material extrem de utilizat pentru decorarile interioare, in special in Anglia, Franta si SUA.

In vremurile moderne, tapetul poate fi disponibil in diverse tipologii: textil, vinilic, cu suport de hartie, din fibre naturale, imprimat digital sau manual, sub forma de role de diverse latimi, in functie de provenienta.

In prezent, in era digitala tapetul capata noi valente, spaniolii de la Think Big Factory, anuntand ca sunt aproape gata sa lanseze un tapet ce va reprezenta inclusiv interfata pentru computere, utilizand camere web, proiectoare si senzori de miscare.